tiistai 11. syyskuuta 2012

Noottikriisi vai karkotus Turkkiin = vankina lentoasemalla


 Kaikki olikin sujunut liian hyvin.
Hyvissä ajoin ennen matkaa lähetin virallisen akkreditointihakemuksen Kazakstanin ulkoministeriöön kaikkien liitetiedostoineen. Ajattelin, että paras mennä toimittajana, jos aikoo olla toimittaja, eikä hommata helppoa turistiviisumia.  Virhe.
Viikon päästä soiteltiin akkreditointien perään ja kyseltiin, mikä meininki papereiden kanssa. ”Dokumenttinne ovat käsitellyssä” oli vastaus. Viikkoa myöhemmin soitin taas. ”Ne ovat valmiina, saatte viisumin lentoasemalta.” Pari päivää myöhemmin sähköpostiin ilmestyi kopiot akkreditoinneista, joiden piti riittää viisumin saantiin lentokentältä.
Epäilys alkoi kalvaa välittömästi: ei tämä voi olla näin helppoa!
Venäjän vahvin opetus on koskaan olla luottamatta hokemaan ”vsjo v porjadke” (kaikki kunnossa) - silloin mikään ei ole kunnossa. Vielä pari päivää ennen lähtöä varmistin kazakkien ulkoministeriöstä, että saadaanhan me viisumit varmasti lentokentältä. ”Kyllä, ei ongelmaa.” Harasho.

Astanaan, kuten kaikkiin muihinkin keskiaasialaisiin kaupunkeihin lennot saapuvat jostain syystä aina keskellä aamuyötä. Ensimmäisenä uudesta maasta kohtaa röntgensalikirkkaaksi valaistuin passintarkastusaulan, mikä lannistaa jo valmiiksi vaihtolennosta, lennolla näytetystä puuduttavasta Nicolas Cage -leffasta ja keskipenkkipaikasta uupuneen reissaajan. (Lennolla kosovolainen vieruskaveri yritti jutella turhankin innokkaasti, mutta sekin hiljeni, kun kaadoin täyden cokislasin toisen vieruskaverin syliin.)

Ennen passintarkastusta oli haettava viisumit. Viisumijonossa samainen kosovolaiskaveri kymmenen kaverinsa kanssa pääsi sniikkaamaan meidän edelle. Viisumivirkailija kuitenkin vinkkasi pohjoismaalaiset jonon ohi ”koska kosovolaisten kanssa menee kuitenkin pitkään.” Edessä ollut tanskalainen pariskunta sai viisumit vartissa. Tuli meidän vuoro. ”Missä on kutsukirje?” ”Meillä ei ole kutsua, koska TEIDÄN maanne ulkoministeriö sanoi, ettei sitä tarvita.” ”En voi päästää teitä maahan.”
”Soitan pomolle, kunhan olen hoitanu nämä kosovolaiset.” Kului tunti.
Virkailija soitti lopulta vaadittavat pari puhelua, pomo tuli pudistelemaan päätään ja paperit kulkivat kädestä toiseen. Lopulta ne päättyivät  valkohiuksiseksi blondatulle korkeaposkipäiselle passintarkastajanaiselle. ”Suvi, kai ymmärrätte (täällä teititellään, mutta kutsutaan etunimellä), ettemme aio päästä teitä kaupunkiin. Huomenna joko saatte viisumit tai sitten teidät karkotetaan maasta.” ”Karkotetaan mihin?” ”Sinne, mistä saavuitte, eli Istanbuliin.”

Kello oli tässä vaiheesa viisi aamulla. Saimme kaksi vaihtoehtoa. Joko jäädä odottamaan virka-ajan alkamista odotushalliin (kuten yksi kosovolaisista, joka ei myöskään saanut viisumia) tai mennä lentokenttähotelliin nukkumaan. Valitsimme hotellin, joka oli pikemminkin motelli, mutta lentokenttärakennuksessa. Mukaan lähti rajavartija (ensimmäinen monista vartijoistamme, kuten myöhemmin selvisi) vahtimaan, ettemme pakene hotellista. Passit oli jo viety meiltä.

Rajavartija osoittautui leppoisaksi hepuksi. ”Älkää huoliko Suvi, kaikki järjestyy vielä”, sanoi mies, jonka koppalakin halkaisija oli ainakin puoli metriä. Kello viisi aamuyöllä, ilman passia ja karkotusuhka päällä, en täysin jakanut rajavartijan rauhallisuutta.

Tuomio tulisi vasta aamulla, joten yritimme nukkua joten kuten hotellihuoneessa, jonka oven taakse oli istutettu vartija. Hetki mietittiin, kuinka hyvä läppä olisi ollut paeta ikkunasta.
Joka kerta, kun puhelin soi respassa, horros vaihtui paniikkiherätykseen. Koiran unen läpi kuulee näköjään puhelimen 50 metrin päässä seinän läpi. Naapurihuoneesta kuului aluksi oksentelua, aamulla telkkaria huudatettiin täysillä. Lopulta noin kello 11 tuli armahtava koputus. Siivoja seisoi oven takana. ”Teille on puhelu.”

Mies (joka ei tietenkään esittäytynyt). ”Miksi kuvittelette saavanne viisumit ilman kutsua?” Selitin noin 20. kerran taas uudelle virkailijalle, että näin meitä ohjeistettiin ulkoministeriöstä. Vaikea toimia eri tavalla, kuin mitä ulkoministeriö (JOKA ON TEITÄ YLEMPÄNÄ) neuvoi. ”Hmm. Odottakaa vielä. Selvitämme vielä saatteko viisumit vai karkotetaanko teidät.” Luuri kiinni.

Alkoi absurdi odottaminen. Lähinnä vartijan olemuksesta pystyi päättelemään, tapahtuiko jotain viisumiasian edistämiseksi (kuten venäjää taitamaton Vesa hyvin elekielestä tulkitsi). Ensimmäiset tunnit askel laahusti, eli mitään ei selvästikään tapahtunut asiamme edistämiseksi. Puolen päivän jälkeen pyysimme päästä syömään. Vartija lähti uskomattoman hitaasti tallustelemaan kohti terminaalia. ”Mennään stolovajaan, siellä on halvempaa.” Tästä olimme yhtä mieltä: lentokenttäkahvilat ovat sikahintaisia. Matka jatkui ohi terminaalin kohti lentokenttähenkilökunnan tiloja. Matkalla vartija kertoili Kazakstanin urheilumenestyksestä Lontoon olympialaisissa – toisen maan urheiluansioiden kehuminen on paras tapa päästä väleihin viranomaisten kanssa. Neukkuhenkisen stolovaja-aterian jälkeen välit olivat jo hyvinkin ystävälliset. ”Minkä ikäinen olet?” ”Oletko naimisissa?” ”Mikä on Suomen kansallisruoka?” ”MITÄ, olet kasvissyöjä? Miksi kukaan on kasvissyöjä?”

Vankila-ateria.

Aurinko paistoi ja lämpötila kipusi lähelle +30 astetta. Ei auttanut, vartija vei meidät takaisin hotelliin. Vahtivuoroon liittyi taas uusi vartija, tällä kertaa ujo noviisi. Kukaan vartijoista ei tuntunut tietävän, miksi joutuivat meitä vartioimaan. ”Teidät siis karkoitetaan?” ”Ai ette tiedä vai, miksi olette sitten täällä.” Kukaan ei tuntunut tietävän, tapahtuiko yhtään mitään aamuisen puhelun jälkeen. Pelasimme Vesan kanssa parit yatzyt (voitin molemmat erät). Toinen Venäjällä opittu viisaus on opettanut olla panikoitumatta näissä tilanteissa: mikään ei toimi, mutta kaikki asiat järjestyvät.

Päivän näky: vartija nuokkuu, tv:stä tulee bingoa ja turistivangit pelaavat nopilla.

Niin nytkin. Iltapäivällä puhelin soi. Luurissa oli Suomen Astanan-suurlähetystön konsuliasioista vastaava henkilö. (olimme jo aamulla soittaneet lähetystöön ja kertoneet tilanteen, mutta emme pyytäneet apua. Olimmehan maassa täysin luvallisesti ja toimineet kazakstanilaisviranomaisten ohjeiden mukaan. Silloin vielä tuntui, ettei meitä oikeasti voitaisi karkoittaa.).
”Suurlähettiläs tekee rajalle nootin, jolla saatte viisumit.” ”Hälytimme juuri paikallisen työntekijän töihin kirjoittamaan sitä.” Oli sunnuntai.
(Myöhemmin kävi ilmi, että lähettiläs oli soittanut Suomeen vastaperustetun Kazakstanin suurlähetystön asianhoitajalle Helsinkiin. Pitkään Kazakstanissa asunut ystävämme oli jo kuullut juorut Helsingissä. Illalla tuli tekstari: Kävin kävelyllä Kazakstanin lähetystön kakkosmiehen kanssa ja hän puhui jostain pulassa olevista suomalaistoimittajista.)

Puolitoista tuntia ja nootti oli lentokentän viisumitoimistossa. Tässä vaiheessa meitä saattaneiden vartijoiden (taas uudet) askel oli jo rivakoitunut. Nyt oli päämäärä. Kiersimme suurin piirtein koko lentokentän (lähtevien porteilla karkotusuhka nousi taas mieleen) päästäksemme takaisin tuloporteille ja sitä kautta viisumiluukulle. Vartijat alkoivat jo vitsailla. ”Haastatelkaa meitä juttujanne varten, me oltais hyviä.” Toinen oli luopunut koppalakistakin. Olo oli luottavainen.

Kohti vapautta!

Stamp stamp. Viisumi iskettiin passiin ja rekisteröinti hoidettiin samassa. Koppalakiton vartija kuitenkin nappasi passimme takaisin. Jaahas, vieläkö jonnekin?
”Millä menette keskustaan? Ai bussilla, kestää liian kauan. Ai taksilla? Maksaa liikaa.”
En heti tajunnut, mistä nyt tuulee. Vartin palloilun jälkeen selvisi, miksi passimme olivat yhä panttivankeina vartijan kädessä. Toinen vartijoista oli lähdössä kotiin ja halusi viedä meidät keskustaan. Ylihintaan tietysti.
15 tunnin ”vankeuden” jälkeen aivan sama. Davai, pojehali!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti